آب بندی دیوار حائل دیواریست که به عنوان یک تکیه گاه یا مانع در برابر ریزش دیگر سازه ها، مقاومت سازه را افزایش میدهد؛ و فشار ناشی از اختلاف تراز به وجود آمده به واسطه خاک ریزی، خاک برداری و یا سایر عامل طبیعی را تحمل میکند. هدف ساخت دیوار حائل جلوگیری از ریزش خاک شن و ماسه ها است. از این دیوار در دامنه های کوه ها برای جلوگیری از ریزش کوه استفاده میکنند. اما دیوارهای حائل تقریباً در تماس با آب های زیرزمینی هستند و از نفوذ آب در امان در نیستند و چون نقش یک نگهدارنده را دارند نفوذ آب در آنها موضوع مهمی است که باید به آن اهمیت زیادی داد و باید از تخریب آنها جلوگیری کرد.
آب بندی چیست؟
بهطورکلی برای بیان معانی آب بندی چیست میتوانیم به بستن مسیر آب، عایق کردن جایی یا چیزی در برابر نم و رطوبت اشاره کنیم.
در ادامه قصد داریم به روش اجرا دیوار حائل اساره کنیم و آن را مورد بررسی قرار دهیم.
روش اجرا دیوار حائل
روش اجرا دیوار حائل به شکل های مختلف امکان پذیر است که در ادامه مقاله به بررسی آنها میپردازیم و توضیحاتی درباره این روشها به شما همراهان می دهیم.
روش آب بندی ECO دیوار حائل
از این مدل روش اجرا دیوار حائل برای بندهایی استفاده می شود که فقط نیاز به کنترل نم و رطوبت دارند و به بیان دیگر نیاز اساسی به کنترل فشار زیاد آب ندارد. لازم به ذکر است که این روش بسیار مقرون به صرفه و ارزان قیمت هم هست و درکل هزینه های کمتری را به دنبال دارد.
روش آب بندی MODERATE دیوار حائل
در این روش از آب بندی دیوار حائل فشار آب تا یک مرز و ارتفاع محدود و مشخصی کنترل شده است و یک عایق بندی رطوبتی در حد متوسط در آن انجام میشود. در این روش که یکی دیگر از روشهای آب بندی است و برگرفته از آب غشایی محسوب میشود.
روش آب بندی PRO دیوار حائل
در این روش از مصالحی استفاده میشود که با ایجاد چسبندگی بسیار بالا که با سازه ها به وجود میاورد موجب ایجاد عایق رطوبتی در برابر آب میشود تا در صورت ایجاد هرگونه سوراخ شدن و نشت آب موضعی و محدود باشد.
آب بندی دیوار حائل حین ساخت
آب بندی مخزنی یکی از اولین و مهم ترین و اساسی ترین نوع عایق بندی دیوار حائل است. در این روش فشار هیدرو استاتیک آب را در نظر میگیرند و طراحی سازه زیرزمینی بر اساس وجود آن از ترکیب آب بندهای غشایی مناسب به همراه بتن آب بند استفاده میشود که در آن آب بندهای غشایی نقش محافظ از سازه را در مقابل شرایط تهاجمی محیطی دارند اما درنتیجه وظیفه اصلی آب بندی با بتن است.
ازجمله مشکلاتی که نشت آب در حین ساخت میتواند داشته باشد را برسی میکنیم
- تضعیف عملکرد سازه ای دیوار
- مسئولیت حقوقی در برابر خرابی های به وجود آمده
- تأخیر در برنامه ریزی های پروژه
- عقب ماندن از برنامه اصلی
آب بندی دیوار حائل حین بهره برداری
در زمانی که آب به دیوار حائل نفوذ کند در اولین مرحله باید محل دقیق نشت شناسایی شود و برای حل این مشکل باید تمام قسمت های دیوار حائل برسی شود و نم زدگی و خرابی ها شناسایی شود. پس از پیدا کردن محل خرابی از روشهای درست و مصالح مناسب جهت ایزولاسیون استفاده کرد. نشت آب بر
دیوار حائل میتواند مشکلاتی به دنبال داشته باشد که به چند مورد اشاره میکنیم:
- هزینه ها و جریمه های قانونی
- آسیب به مواد موجود در زیرزمین
- هزینه های زیادی سازه
- هزینه های تعمیر
نکات مهم درباره آب بندی
در فرایند آب بندی دیوار حائل یا عایق بندی دیوار حائل باید تمام تلاش خود را بکار برد تا دیوار در مجاورت با آب های زیرزمینی قرار نگیرد. برای اطمینان خاطر بیشتر باید از موادی همچون ژئوممبرین ها و ژئوسنتتیک ها که به عنوان عایق عمل میکند استفاده کرد.
آب های جمع شده پشت دیوار حائل باید حتماً زهکشی شده باشد و تمیزکاریهای های دیوار صورت بگیرد که اصطلاحا به این عمل، زهکشی دیوار حائل گفته می شود. ناگفته نماند که یکی از مهم ترین عوامل جوشکاری سازه های زیرزمینی است که باید مناسب و دقیق و تمیز انجام شود تا از به وجود آمدن نشتی ها جلوگیری شود.
نکته بعدی این است که حتماً موقع آب بندی دیوارهای حائل باید به آن توجه شود این است که پشت دیوار مخزن، تخلیه ای به کار بسته شود تا در آن مخزن آب های اضافی توسط یک پمپ به خارج از محدوده دیوار در یک جای مناسب تخلیه شود.