بتن شاتکریت یا نام دیگر آن بتن پاشیده است، که ملات بتن را با سرعت بالا بر روی سطح مورد نظر پخش می کند. اصطلاحا آن را بتن پاششی می گویند. ملات بتن از ماسه، شن و سیمان تشکیل شده است. امروزه خیلی از پروژه های بزرگ در سراسر دنیا از تکنولوژی شاتکریت ملان بتن را به بهره وری می رسانند.
در ادامه بیشتر به مفهوم شاتکریت و نحوه کار دستگاه شاتکریت می پردازیم.
شاتکریت چیست؟
بتن شاتکریت با عملکرد بالایی که در زمینه بتن ریزی دارد از طریق یک شیلنگ به شکل خودکار با سرعت بسیار بالا با سری اسپری به صورت پاششی بر روی سطح ریخته می شود. این عمل تا هنگامی انجام می شود که لایه ای با ضخامت بر روی سطح مورد نظر تشکیل شود. استفاده از ابزار شاتکریت امروزه باعث شده سازه هایی با شکل منحنی ساخته شوند. ابزار شاتکریت از سال 1900 تا به حال در حال ارتقا و پیشرفت بوده است که به بهترین ابزار در زمینه بتن ریزی تبدیل شود. بتنی که از طریق دستگاه شاتکریت مورد استفاده قرار می گیرد استحکام بالا، چسبندگی بالا، دوام عالی دارد. بتن شاتکریت برای سازه های بتنی، دیوار های سنگی مصنوعی، محوطه ها، استخر و سد ها، دیواره های تونل و … استفاده می شود. ملات بتن از طریق شیلنگی که دستگاه شاتکریت دارد به شل پنوکاتیک با سرعت بسیار بالا بر روی سطح ریخته می شود این عمل باعث می شود ضخامت بتن بیشتر شود و به دوام و پایداری خوبی برسد. شاتکریت به دو روش خشک و تر استفاده می شود، امروزه بیش تر از 60 درصد پروژه ها به روش شاتکریت تر انجام می شود. در ادامه قصد داریم به تاریخچه و طرح اختلاط بتن شاتکریت بیشتر بپردازیم.
تاریخچه بتن شاتکریت
شاتکریت برای اولین بار توسط آقای (کارل آکلی) ساخته شد و برای ترمیم نمای خرابی موزه فیلد کلمبیا شیکاگو اختراع شد. در سال 1911 توانست این اختراع را به نام خودثبت کند با نام (تفنگ سیمانی)، نحوه کار دستگاه شاتکریت در آن زمان به این صورت بود که ملات را با هوای فشرده به همراه آب آزاد می کرد.
در سال 1950 فرایند مخلوط بتن با آب طراحی و مورد استفاده قرار گرفت. در دهه 1960 برای شلیک ملات بتن قیف باز تغذه اختراع شد که در پروژه های کوچک مانند استخر و… استفاده می شود و عملکرد خوبی را از خود نشان می داد.
مزایای استفاده از بتن شاتکریت
روش های متفاوتی در زمینه بتن ریزی وجود دارد، شاتکریت یا بتن پاششی روشی به روز شده است که به خاطر مزایایی که دارد بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. این مزایا شامل:
- فضای بسیار کمی برای وسایل اجرای بتن نیاز دارد.
- آب کمی مصرف می کند و برای مقاومت فشاری استفاده می شود.
- نیازی به قالب بندی ندارد و سرعت بالایی در اجرا دارد
- می توان اشکال مختلفی بدون نیاز به قالب بسازید
- هزینه تولید این بتن بسیار پایین است
- بتن ریزی آسان در مناطق دشوار
- عمر طولانی بتن تولید شده
- عیاق خوبی است و با روشی خاص قابلیت آب گریز بودن هم دارد.
- چسبندگی بتن را چند برابر می کند
- استفاده در سازه های منحنی
- مقاومت مکانیکی بالا
- و…
انواع دستگاه شاتکریت
بعد از دهه 1960 و پیشرفت تکنولوژی دستگاه بتن شاتکریت به دو دستگاه شاتکریت به دو شکل مخلوط تر و مخلوط خشک ساخته شده است.
شاتکریت مخلوط تر
در این دستگاه ملات بتن وارد پمپ شاتکریت می شود و بعد از عبور از از لوله خروجی به سطح دلخواه پاشیده می شود.
از این بتن تر در مکان هایی که مقاومت فشاری بالا دارند استفاده می شود. از این نوع شاتکریت بر روی دیوار بتنی با ضخامت 50 سانتی متر و در سقف ضخامت 20 سانتی متر می توان ساخت.
شاتکریت مخلوط خشک
این روش هنگام خروج مواد آب مورد استفاده در سر نازل به ملات اضافه می شود. این روش برای کار های ترمیمی کم تر از ضخامت 10 سانتی متر استفاده می شود. سطح مورد نظر ساختاه شده با شاتکریت مخلوط خشک مقاومت مکانیکی پایین دارد.
کاربرد بتن پاششی
دستگاه و بتن شاتکریت به دلیل مزایایی که دارند کاربرد های متفاوتی دارد که شامل:
- پوشش داخل تونل ها
- جلوگیری از فرسایش خاک
- تثبیت کردن شیب ها
- احداث دیوار حایل
- ساخت مخازن بتنی
- کارهای تزئینی و هنری
- پوشش داخل تانک ها
- تعمیر سازه های قدیمی
- استخر های شنا
- تونل زنی و معدن
- پارک های اسکیت
- کارهای آب بندی
قیمت شاتکریت بتن
قیمت شاتکریت بتن نسبت به دیگر روش های انجام بتن ریزی پروژه های بزرگ بهتر است و سریع تر و قیمت پایینی دارد، این قیمت بر اساس ضخامت مورد نظر، نوع تر و خشک شاتکریت، شکل سطح مورد نظر و … تغییر می کند.
سخن آخر
در این مقاله سعی کردیم در مورد در مورد تمامی ابعاد شاتکریت مانند نحوه کار دستگاه شاتکریت و قیمت شاتکریت بتن صحبت کنیم تا شما اطلاعات کامل را کسب کنید. امیدواریم خواندن انی اطلاعات برای شما مفید واقع شده باشد. می توانید اگر سوالی در مورد این مقاله دارید در بخش نظرات بپرسید.