بتن ریزی های امروزه معمولا به خاطر عوانمل جوی و محیطی سعی می شود بسیار محکم و با دوام اجرا شوند. یکی از بخش هایی در صنعت ساختمان سازی که باید بتن و انواع بتن به درستی و دقت انجام شوند، فونداسیون پروژه است. در فونداسیون بار های سازه اجرا شده به زمین منتقل می شوند. حالا اگر این بخش به درستی انجام نشود ممکن است بعدا دچار مشکلات جدی و هزینه های زیاد شود.
در این مقاله می خواهیم به طور کامل بتن ریزی فونداسیون را توضیح دهیم.
فونداسیون ساختمان چیست؟
بتن ریزی در فونداسیون یکی از مسائل مهمی است که نیاز به یک مهندسی خاص و یک سری قوانین و مقررات است. قبل از آشنایی با مسائل ساخت فونداسیون نیاز است که بفهمیم فونداسیون چیست؟ نام دیگر فونداسیون (پی) است. پی ساختمان پایین ترین بخش ساختمان است و نیروی بار ساختمان را به زمین منتقل می کند. و در ایستایی و استحکام کل ساختمان نقش زیادی دارد. ساخت فونداسیون ساختمان ها نیازمند رعایت قوانین و مقررات خاصی است که این قوانین باعث پایداری، تعادل بین بارها و… است. فونداسیون یا همان پی به صورت کلی بخش هایی از سازه هستند که خاک در هنگام تماس با آن وظیفه انتقال بار را دارید. برای ساخت آسمان خراش های بلند نیاز به خاک برداری فونداسیون عمیق دارد. فونداسیون انواع مختلفی دارد اما دو تا از مهم ترین و رایج ترین آن ها شامل: دو نوع سطحی و عمیق تقسیم می شود. فرق این دو نوع در انتقال بار به سطح خاک است. فونداسیون سطحی وزن سازه را به لایه در عمق کم منتقل می کند، فونداسیون عمیق وزن را به لایه عمیق در سطح زیرین زمین منتقل می کند. در ادامه قصد داریم به بتن ریز فونداسیون و روش انجام آن بپردازیم.
مراحل بتن ریزی فونداسیون چیست؟
بتن ریزی فونداسیون یکی از مهم ترین بخش های ساخت ساختمان یا سازه است، پیشنهاد می کنیم این بخش را با دقت بررسی کنید.
- کندن پی و گود برداری
- اجرای بتن مگر
- آرماتور گذاری پی
- قالب بندی
- ریختن مخلوط بتنی پی
می خواهیم در بخش بعدی هر کدام از مراحل را به صورت خلاصه برای شما شرح دهیم.
کندن پی و گود برداری
این بخش به سازه شما بستگی دارد که چگونه و به چه شکل است. برداشتن خاک تا عمق 60 سانتی متر را گودبرداری و خاک برداری می گویند، این مرحله تا زمانی ادامه پیدا می کند که به سطحی از خاک مقاوم برسیم. نکته: اگر خاک شما نامناسب است می توانید پی سازه خود را عمیق بکنید تا به خاک مقاوم برسید. معمولا 20 سانتی متر پایانی را کارگر می کند زیرا دستگاه های خاک برداری تراز دقیق ندارند.
اجرای بتن مگر
در این بخش از مراحل بتن ریزی پی از بتن مگر استفاده می کنند که با عیار 150 کیلوگرم سیمان در متر مکعب و با استفاده از افزودنی بتن خاص ایجاد می شود. هدف از این نوع بتن ریز رسیدن به یک تراز برای آرماتور بندی است و از ورود شیره بتن به خاک جلوگیری شود. ضخامت این بخش چیزی حدود 10 سانیت متر است.
آرماتور بندی
بخش بعدی که باید به آن اهمیت ویژه ای داشته باشید آرماتور بندی است. فونداسیونی که فقط مقاومت خمشی مد نظر باشد باید از مش های فوقانی و تحتانی استفاده شود. نکاتی که هنگام آرماتور بندی باید ایجاد کنید شامل:
- تعداد و سایز میلگرد ها
- میزان همپوشانی آرماتور های طولی
- کاهش میزان کاور از اندازه خاموت و آرماتور های طولی
- حداقل فاصله آرماتور و پی 100 میلی متر است
- تعداد و سایز خاموت
- استفاده از آرماتور تقویتی
- تطابق تعداد میلگردهای تقویتی
- حداقل اندازه ارماتور 16 میلی متر است
- استفاده از میلگرد های آج دار، ستون یا بولت بیس
قالب بندی
قبل از بتن ریزی فونداسیون یک مرحله مهمی وجود دارد به نام قالب بندی. قالب بندی را می شود بعد از یا قبل از آرماتور بندی انجام داد این عمل به مصالح شما بستگی دارد. قالب بندی فوندانیسون معمولا از جنس چوبی یا فلزی است که بعد از بتن مگر یا آرماتور بندی انجام می شود. مجموعه کارهایی را که ملات بتن خمیری را شکل و فرم دهد قالب بندی می گویند. یکی از افزودنی بتن که باعث راحت تر شدن در عملیات قالب بندی می شود، روغن قالب است.
می توانید برای خرید این محصول به بخش فروشگاه سایت مراجعه کنید یا با مشاوران کیهان سازه تماس بگیرید.
بتن ریزی فونداسیون
انواع بتن برای بتن ریزی فونداسیون وجود دارد و شما با توجه به پروژه خود می توانید یک کدام از انواع بتن را انتخاب کنید. اما معمولا از بتن معمولی برای این کار استفاده می شود. بعد از مرحله قالب بندی می رویم سراغ پی ریزی فونداسیون که باید بسیار با دقت به وسیله متخصصان انجام شود. در فونداسیون ها معمولا از بتن های کارخانه استفاده می شود و بتن دستی ممکن است مفاومت و دوام بالا را نداشته باشد. توجه داشته باشید هنگام بتن ریزی از قالب بندی ها مطمئن باشید تا باعث ایجاد خسارات نشود. می توانید از افزودنی بتن متفاوتی برای استحکام بتن فونداسیون استفاده کنید.
سخن آخر
در این مقاله ما به صورت کامل در مورد بتن ریزی فونداسیون ساختمان و مراحل آن صحبت کرده ایم. امیدواریم با خواندن این مطالب اطلاعات مفیدی کسب کرده باشید.